2013 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Rūgštynės



Tai daugiametis augalas. Lauke augančios ne kultūrinės rūgš­tynės yra mažais, smulkiais, kietais lapeliais. Darže sėjamos – kultūrinės  rūgštynės yra stambiais, sultingais lapais. Maistui vartojamos ir laukinės, ir kultūrinės rūgštynės, kol jų lapai dar nėra sumedėję, sukietėję. Iš jų gaminamos sriubos, padažai. Žie­mai jos užkonservuojamos tyrių arba nepjaustytų lapų pavidalu.

Rūgštynėse yra vitamino C, todėl jas naudinga vartoti, ser­gant mažakraujyste, išbėrimais. Tačiau nepatariama jų valgyti žmonėms, turintiems tulžyje ar inkstuose akmenų arba linku­siems sirgti šlapimkanalio uždegimu.
Kadangi rūgštynėse yra daug rūgšties, natūraliai paruoštasjas pakanka iškaitinti 90°C temperatūroje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą